Route 3:
Rob van Bavel & Joris Teepe, Yaya Samake, Pieter de Mast & Lauriane Ghils, Sophia Zelan

20 april / Aanvang 20:00 / centrum leiden

startadres staat op ticket


Rob van Bavel & Joris Teepe

Met de productie van hun nieuwste cd Dutch Connection, die afgelopen februari werd uitgebracht, waren pianist Rob van Bavel en bassist Joris Teepe weer even thuis. Tijdens de coronacrisis in 2020 besloten ze samen online live streams te produceren vanuit Robs huis in Roelofarendsveen. Daar kwam ook hun nieuwe cd uit voort.

Rob van Bavel (1965) won in zijn lange loopbaan diverse prijzen, waaronder de tweede prijs in de eerste Thelonious Monk Jazzpiano Competition (Washington D.C.), soloprijzen in Duitsland en België, de Wessel Ilcken prijs (Nederland) en een Edison. Hij gaf concerten in heel Europa en ver daarbuiten, en speelde samen met onder anderen Woody Shaw, Randy Brecker en Johnny Griffin. Hij is nu hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium (Den Haag).

Joris Teepe (1962) heeft als Nederlandse bassist vooral internationaal carrière gemaakt. Hij woont al sinds 1992 in New York en sinds 2014 ook in Amsterdam. Hij heeft met veel prominente musici samengespeeld, zoals Benny Golson, Sonny Fortune en Billy Hart. Het opzienbarendste wapenfeit was zijn negenjarige verbintenis met Rashied Ali, John Coltrane’s laatste drummer, met wie hij vier cd’s opnam en over de wereld toerde tot de drummer in 2009 overleed.

 

Yaya Samake, Pieter de Mast & Lauriane Ghils

Saxofonist/fluitist Pieter de Mast is een veelzijdige Leidse muzikant en componist die de jazz een warm hart toedraagt, maar zich evengoed kan vinden in muziek met een klassieke of oriëntaalse toets. Als ‘multiblazer’ heeft hij bijgedragen aan talrijke musicals en theaterstukken. Hij speelde op het North Sea Jazz Festival en had ook hoofdrol in de productie van twee cd’s van zijn kwintet (Tracing en Vista). Hij is oprichter van het ensemble Windstreken, dat vijf cd’s uitbracht met uiteenlopende muziek. Behalve musicus is Pieter al 25 jaar docent aan de Leidse Muziekschool en gaf hij ook les in fluitimprovisatie aan de conservatoria van Rotterdam en Utrecht.

Voor Jazz in de Kamer werkt hij samen met Yaya Samake (1971), een multi-instrumentalist en zanger uit Burkina Faso. Yaya heeft sinds zijn prille jeugd een fascinatie voor muzikale tradities, maar staat ook open voor nieuwe ontwikkelingen. Als middelbare scholier was hij vaak te vinden bij zijn buren, die griotten waren. Een griot of djeli is in West-Afrika een dichter, lofzanger en muzikant die mondeling overgebrachte tradities en historische gebeurtenissen bewaart en vertelt. Elke dag was er muziek in Yaya’s leven. Yaya bouwt overigens zijn eigen instrumenten, zoals de ngoni, een snaarinstrument gemaakt van kalebas, bamboe, geitenhuid en touw.

Voor Jazz in de Kamer spelen ze samen met percussionist & multi-instrumentalist Lauriane Ghils.

 

Sophia Zelan

Jazz in de Kamer is een thuishaven voor Sophia Zelan (1998). De talentvolle Rotterdamse singer- songwriter is opgegroeid in Leiden. Zij zal in haar hometown laten horen hoe ze zich na de coronapandemie en een periode met stemproblemen heeft teruggevochten naar de wereld van de vocale muziek. Ze heeft dat met volle kracht in een rap tempo gedaan, getuige de gloednieuwe liedjes die ze ten gehore gaat brengen.

Sophia voelt zich geïnspireerd door artiesten als Lalah Hathaway, Lauryn Hill en Lianne La Havas. Met haar lage, soulvolle stem vertolkt ze verschillende stijlen, van jazz tot r&b, lyrics, rap en spoken word. In 2021 bereikte ze samen met haar band de finale van de Erasmus Jazz Prijs, een jaarlijkse award van Codarts, de Hogeschool voor Muziek en Theater in Rotterdam. Sindsdien timmert ze hard aan de weg met haar eigen muziek.

In mei a.s. wordt haar eerste single uitgebracht, genaamd Grown, een ode aan het creatieve proces en de onzekerheden die daarbij komen kijken. Voor Jazz in de Kamer speelt Sophia samen met haar bandleden Miran Noh (toetsen), Patricia Mancheño (Bas) en Ap Verhoeven (drums). Ze begeleidt zichzelf op de gitaar.