Route 1:
Roos Jonker & Rory Ronde, Paul Berner & Michael Moore, Arno Krijger & Koen Smits

20 april / AANVANG 20:00 / CENTRUM LEIDEN

STARTADRES STAAT OP TICKET


Roos Jonker & Rory Ronde

Het was op de jazzafdeling van het Amsterdams Conservatorium ('99 – '05) dat Roos Jonker (1980) zich begon te ontwikkelen in de traditionele jazz en improvisatie. Tegelijk ontpopte ze zich met haar eigen composities en producties als een vocaliste die buiten de gebaande paden treedt. Roos was leadzangeres bij het Glenn Miller Orchestra, waarmee ze door Europa toerde. Ook werkte ze samen met Benny Sings, We’ll Make it Right, Dox’ Family en vele anderen. Ze figureerde op Lowlands en North Sea Jazz. Haar debuutplaat Mmmmm verscheen in 2010. In 2011 werd deze cd in Japan uitgeroepen tot Breakthrough Album of the Year. Onlangs bracht ze het album Roos Jonker en Dean Tippet uit.

Roos wordt bij Jazz in de Kamer begeleid door gitarist en singer-songwriter Rory Ronde (1978), alias Kofi Anonymous. Rory’s vader, Henry Ronde, is een legende in de wereld van de steeldrum, calypso- en soca scene. Muziek zit dus in Rory’s genen. Zelf is hij autodidact: als negenjarige begon hij op de gitaar en bespeelde ook al gauw andere instrumenten. Momenteel speelt hij in de begeleidingsband van Wouter Hamel en maakt hij deel uit van het jazzensemble New Cool Collective.

 

Paul Berner & Michael Moore

Een amulet is een geluksbrenger, en dat was ook precies wat saxofonist/klarinettist Michael Moore (1954) en contrabassist Paul Berner (1952) voor ogen stond toen ze in coronatijd besloten een duo te vormen met die naam. AMULET moest ons met eenvoudige, lieflijke melodieën door die moeilijke periode heen loodsen. Volgens een jazzrecensent is dit ruimschoots gelukt. Hij schreef over ‘muziek die binnenkomt als een aangenaam voorjaarsbriesje’. Michael Moore is een Amerikaanse jazzmuzikant die sinds 1982 in Nederland woont. Hij combineert de finesse van de Amerikaanse jazz met de anarchie van de New Dutch Jazz en de Instant Composer Pool van wijlen Misha Mengelberg. In 1982 sloot hij zich bij dat laatste improvisatie-orkest aan. In 2005 formeerde Moore zijn eigen jazzkwintet met onder anderen trompettist Eric Vloeimans en drummer Owen Hart jr.

De Amerikaan Paul Berner woont sinds 1990 in Nederland. Hij verdiende zijn sporen in New York in de bands van Red Rodney, Lionel Hampton en Monty Alexander. Zijn spel heeft een geheel eigen idioom en klank, en bevat een mix van jazz, country en folk. Critici waren zeer te spreken over het eerste album van AMULET. Zij beoordeelden het als een geweldige productie en een hulde aan de Amerikaanse song-traditie

 

Arno Krijger & Koen Smits

Hammond-organist Arno Krijger (1972) bestrijkt een breed spectrum van muziekstijlen, variërend van jazz tot pop en funk. Hij was 14 toen hij voor het eerst optrad in jazzcafé Porgy & Bess in zijn geboortestad Terneuzen. In 1998 studeerde hij af aan het Conservatorium van Tilburg.
Arno heeft een kenmerkende stijl, waaronder het bespelen van de baspedalen. Dat is op de meeste albums waaraan hij zijn bijdrage heeft geleverd, goed te horen.

De organist heeft nauw samengewerkt met jazzmuzikanten als Billy Hart, Greg Osby, Jesse van Ruller, Dick de Graaf en James Scolfield. Daarnaast is hij als sideman te horen op tientallen albums van muzikanten in vrijwel elk genre. Qua stijl is Larry Young van grote invloed geweest op Arno’s spel, en ook Larry Goldings heeft hier een belangrijke rol gespeeld. Voor Jazz in de Kamer speelt Arno samen met trompettist Koen Smits (1991), die improvisatie tot een belangrijk onderdeel heeft gemaakt van zijn muzikale bestaan. Improviseren doet hij momenteel het liefst met het trio Mudita waarmee hij in 2018 het album Listen To The Sound Of The Forest uitbracht. In 2019 werd dit album bekroond met een Edison Nationaal Vocaal. Koen speelt ook graag in professionele jazz-gerelateerde ensembles, bigbands en popformaties, en schuwt vernieuwingen niet.