Route 2:
NATHALIE SCHAAP | THE GHOST, THE KING AND I | FRANK WINGOLD

24 oktober / Aanvang 20:00 / centrum leiden

Startadres staat op ticket


NATHALIE SCHAAP

‘She’s pretty great, her sound is titanic’, zei Bowie-bassist Tim Lefebvre over zangeres en contrabassiste Nathalie Schaap. Het is die bijzondere combinatie van zang en bas waarmee zij op de Nederlandse podia een veelgevraagd muzikante is geworden. Sinds zij haar conservatoriumopleiding met een 9,5 voltooide, won Nathalie meerdere prijzen, waaronder een prijs op het Prinses Christina Jazz Concours (2016), de Vriendenprijs ArtEZ(2018), de titel Cultuurtalent Overijssel(2022) en een finaleplek bij de Conservatorium Talent Award (2018). Zingen kon ze al in de wieg. Klassieke muziek kreeg ze met de paplepel ingegoten. Tijdens haar muzikale opleiding namen jazz en pop de overhand en ontdekte ze de contrabas, die een onafscheidelijk maatje van haar stem zou worden. Zo ontwikkelde ze een eigen genre met zang en zware snaren, en werd de basis gelegd voor een veelbelovende loopbaan en een eigen band: NATHALÍE. Onlangs verscheen de eerste ep van dit muzikale gezelschap: Dream along.

Nathalie werkte onder anderen samen met Douwe Bob, Bertolf, Tangarine, Jenny Arean, het Nederlands Blazers Ensemble, het Metropole Orkest met Laura Mvula en het Groot Omroep Koor. Tot haar grote voorbeelden behoren onder anderen Ella Fitzgerald, en Joni Mitchell. Momenteel werkt zij aan haar debuutalbum, waarvan ze voor Jazz in de Kamer een aantal stukken zal laten horen.

 

THE GHOST, THE KING AND I

Het trio van pianist Rob van Bavel, bassist Frans van Geest en gitarist Vincent Koning heeft de afgelopen vijftien jaar alom roem vergaard met zijn swingende klanken en virtuoze samenspel. Geïnspireerd door jazzgrootheden als Oscar Peterson, Art Tatum en Nat King Cole bouwden de drie muzikanten een indrukwekkend oeuvre op. Dat begon in 2008 met de cd En blanc en noir No11. Daarop volgden nog vijf cd’s, waaronder Trilogy, twee cd’s in Korea (Live in Seoul en Reverie met zangeres Buyoung Lee) en de alom geprezen productie uit 2015 The Inventors met de voltallige strijkersbezetting van het Metropole Orkest.

Naar aanleiding van het vijftienjarig jubileum van het trio is onlangs de cd We got Rhythm (the music of George Gershwin) verschenen, een combinatie van eigen arrangementen van enkele standards en wat meer klassieke werken, zoals de 3 Preludes, de Piano Arrangements en delen van Rhapsody in Blue. Het trio heeft een aantal succesvolle internationale tournees achter de rug in Siberië, Japan, Groot- Brittannië en Zuid-Korea, naast een veelheid aan concerten in Nederland. Daarbij blijft de bezetting niet altijd beperkt tot een trio, maar wordt het gezelschap ook dikwijls uitgebreid met strijkende collega’s van onder andere het Metropole Orkest en Fuse.

 

FRANK WINGOLD

Frank Wingold woont in Keulen, waar hij sinds 1993 actief is als bandleider, sideman en componist. Daarnaast doceert hij jazzgitaar aan de Universiteit van Osnabrück en doet hij hetzelfde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Wingold combineert klassieke muziek met jazz- en rockgerichte speel- en compositietechnieken op zowel akoestische als elektrische gitaren. Zo heeft hij een eigen idioom ontwikkeld van compositie en improvisatie. Sinds enkele jaren richt hij zijn aandacht vooral op de zevensnarige gitaar. Zijn solo-cd to be frank kreeg enthousiaste recensies en werd uitgeroepen tot 'Record of the Month' in de tijdschriften JazzPodium en Gitarre & Bass. Andere belangrijke projecten vormen zijn trio Entangled Music, met Robert Landfermann en Jonas Burgwinkel, en het duo Gassmann & Wingold.

Het Duitse gitaarfenomeen speelt verder in het Efrat Alony's kwartet Hollywood isn't calling, zijn Duits-Nederlandse trio Agog (winnaar van de Europe Jazz Contest in Brussel en de Dutch Jazz Contest) en de door het Goethe-Institut ondersteunde formatie Underkarl. Wingold geeft met enige regelmaat soloconcerten en uitvoeringen met de MusikFabrik Cologne. Hij toerde door Europa, Zuid-Amerika, India en China. Alexander Schmitz schreef over hem in JazzPodium: ‘Zijn stilistische benadering is zeer onafhankelijk en innovatief, vooral in zijn improvisaties, en opent nieuwe harmonische sferen in de jazz: een fenomenale strings rally!